Zdrowe odżywianie dzieci

   Zadaniem rodzica jest nie tylko zapewnienie dziecku zdrowego odżywiania, ale także wdrażanie ich do kulturalnego zachowania się podczas spożywania posiłków. Dlatego należy zwrócić uwagę na takie kwestie jak:

- przygotowanie pomieszczenia, w którym dzieci będą spożywały posiłek,

- estetyczny wygląd stołów,

- właściwe ułożenie naczyń i sztućców,

- sposób zasiadania do stołu,

- technika jedzenia,

- przezwyciężanie uprzedzeń do niektórych potraw,

- zachowanie się po zakończeniu posiłku.

   Przed posiłkiem należy przygotować salę a więc uporządkować rzeczy (zabawki i przybory), które nie leżą na swoim miejscu. Następnie należy zetrzeć ze stołów, nakryć je obrusami, ustawić krzesełka dodatkowo postawić kolorowe serwetki i wazoniki z kwiatami. Ważne jest ułożenie naczyń i sztućców. Najpierw stawia się talerz płaski, na nim głęboki. Po prawej stronie kładzie się nóż (ostrzem do wewnątrz) i łyżkę (wgłębieniem do góry), a po lewej widelec (zębami do góry). Małą łyżeczkę umieszcza się powyżej talerza. A szklankę z kompotem kładzie się powyżej talerza po stronie prawej. Dzieci zasiadają do posiłku wtedy gdy wszystko jest przygotowane, mają umyte ręce. Dzieci uczą się poprawnego posługiwania sztućcami, zachowania czystości na stole i korzystania z serwetek. Jeżeli mają problem to nauczyciel im pomaga. Aby uatrakcyjnić proces kształtowania kultury spożywania posiłków nauczyciel może wykorzystać różne teksty literackie ilustrowane odpowiednimi czynnościami albo wykorzystać jakieś zagadki przypominające dzieciom jak nakrywać do stołu, co i jak jeść, by być zdrowym, jak zachowywać się przy stole. Przezwyciężenie uprzedzeń do niektórych potraw jest trudne, gdyż małe dzieci są bardziej wrażliwe niż człowiek dorosły. Niechęć do jedzenia u dzieci nie wynika z braku apetytu, ale z nadmiaru wrażeń smakowych. Dlatego nie należy dzieciom dawać potraw, których nie lubią ani zmuszać do ich jedzenia, gdyż będą one z obawą oczekiwały na niektóre posiłki, co w końcu może przerodzić się w niechęć do jedzenia. W przezwyciężaniu niechęci do niektórych potraw ważne jest podawanie ich w kolorowych naczyniach i pięknie udekorowanych. To pobudza łaknienie u dzieci i zachęca do zjedzenia całej porcji. Sprawdzonym pomysłem zachęcającym dziecko do jedzenia jest sporządzenie kolorowych kanapek w kształcie np. zwierzątek, wesołych buziek. Trzeba też informować dzieci o znaczeniu spożywanych potraw dla ich zdrowia i rozwoju.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl