Zdrowe żywienie dzieci jest związane z dostarczeniem organizmowi takiego pożywienia, które:
1) zapewnia pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a więc na:
- składniki budulcowe (białko, składniki mineralne);
- składniki energetyczne (węglowodany, tłuszcze);
- składniki regulujące (witaminy, składniki mineralne, niektóre aminokwasy, woda);
2) jest racjonalnie przyrządzone, estetycznie i regularnie podane;
3) przyrządzone jest zgodnie z obowiązującymi zasadami higieniczno-sanitarnymi.
Już od małego rodzice a także przedszkola powinny wdrażać dzieci do prawidłowego odżywiania i kształtowania korzystnych dla zdrowia i rozwoju nawyków żywieniowych.
Rysunek pokazuje, jakie produkty stanowią podstawę prawidłowego żywienia.
Z rysunku wynika, że dzieci powinny najwięcej spożywać produktów zbożowych czyli różne gatunki pieczywa białego i ciemnego oraz od czasu do czasu pełnoziarnistego, gdyż zawiera ono sporo żelaza. Ważne jest także spożywanie makaronów, ryżu, płatków owsianych i musli. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce spożywane najlepiej do każdego posiłku. Mogą to być warzywa i owoce surowe lub gotowane. Ważne jest aby dzieci spożywały więcej warzyw gdyż są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Natomiast owoce są smaczne, ale zawierają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wapnia , dziecko musi pić mleko i spożywać produkty mleczne takie jak: kefir, maślanka, jogurt, serki homogenizowane, twarogi, koktajle mleczno-owocowe. Są to produkty niskotłuszczowe. Nie wskazane są dla dzieci żółte sery oraz serki topione, gdyż zawierają dużo tłuszczu, cholesterolu i soli a to negatywnie wpływa na ich zdrowie i rozwój. Odpowiednia ilość pełnowartościowego białka zapewniają produkty białkowe, a więc ryby, drób, groch, fasola, soda i chude czerwone mięso. Najmniej dzieci powinny spożywać tłuszczów, głównie zwierzęcych. Gdyż one podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają krzepliwość krwi. Wskazane są oleje i oliwa z oliwek. W ciągu dnia dziecko powinno wypić półtora litra płynów (6 szklanek) np. mleka, herbatek owocowych niskosłodzonych i wody mineralnej. Należy pamiętać, że dzieci powinny pić napój, kompot po jedzeniu, by nie zwiększać masy spożywanych produktów. Jeśli chodzi o słodycze to dzieci je bardzo lubią ale musimy wiedzieć, że słodycze niekorzystnie wpływają na zdrowie dzieci, bo niszczą zęby, a nadmiar cukru w organizmie zamienia się w tłuszcz. Dlatego należy ograniczyć i kontrolować spożycie słodyczy przez dzieci. Trzeba również ograniczyć spożycie soli przez dzieci, gdyż podwyższa ona ciśnienie tętnicze krwi.
Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia zaleca, by:
– trzylatki spożywały 30 g cukru i 2 g soli na dobę;
– cztero-,pięcio- i sześciolatki spożywały 35 g cukru i 3 g soli na dobę.
Spożywane pożywienie musi sprzyjać zdrowiu dziecka i dlatego powinno być tak przygotowane, by zapewniało dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię, białko i tłuszcze.
Dzienne zapotrzebowanie na energię, białko i tłuszcze przez dzieci w wieku od 1. do 6. roku życia
Nazwa składnika |
Jednostka |
Spożycie |
Wiek 1-3 lat |
Wiek 4-6 lat |
Energia |
kcal |
|
1000-1300 |
1400-1700 |
Białko |
g |
średnie zalecane |
12 14 |
16 21 |
Tłuszcze |
g |
|
33-39 |
47-54 |
Węglowodany |
g |
średnie zalecane |
100 130 |
100 130 |